Penduka (wake up) is een Namibische NGO die zich inzet voor lokale vrouwen. Het project bestaat sinds 25 jaar waarvan 20 jaar op dezelfde plek in Katutura, de voormalige zwarte township van Windhoek, de hoofdstad van Namibië. Voor veel vrouwen is Penduka een veilige haven, de start van meer welzijn door opleiding, gezondheidszorg, toegang tot sociale contacten en de weg naar een eigen inkomen. Penduka geeft werk aan honderden vrouwen en heeft permanent meer dan 50 vaste medewerkers in dienst.

20 jaar geleden ben ik als pasafgestudeerde voor de eerste keer bij Penduka geweest, het project bestond toen vijf jaar en verhuisde net naar een nieuwe locatie die ik mee helpen renoveren heb. 10 jaar geleden ben ik teruggegaan om de groei mee te helpen uitbouwen, deze zomer ben ik teruggegaan om vrouwen verder te ondersteunen in hun contacten die ze hebben via social media. Het is een fantastisch project dat vrouwen zelf kansen doet grijpen, trots laat zijn op hun werk en hun eigen inkomen. Met de opbrengst van hun producten, kunnen ze iedereen een fair salaris betalen en opleiding geven aan vrouwen die weinig of geen scholing hebben. Voor extra's zijn bijkomende fondsen nodig. We hopen dat met de steun van het Torfsfonds de zelfstandigheid om naar elkaar toe te gaan en samenwerkingen met anderen op te zetten mee versterkt kan worden.

tineke foblets

Hoe kan Torfs bijdragen?

Goede schoenen zorgen ervoor dat men kan gaan en staan waar men waar wilt. Ze liggen aan de basis van onze vrijheid. Maar in township Katutura kunnen vrouwen niet veilig van en naar hun werk op het Penduka project stappen. Ze worden op de 1km lange zandweg die het project met de township verbindt, beroofd en lastiggevallen door, gewapende, mannen. Met 1000 euro kunnen 3 rijopleidingen en 3 rijexamens betaald worden. 's Ochtends worden de vrouwen bij hun huizen opgehaald met een busje dat hen 's avonds ook veilig naar huis brengt. De manager Kauna heeft net haar rijbewijs gehaald, hierdoor kan ze zelfstandig (zonder taxi) naar afspraken buiten Penduka om samenwerkingen op te zetten met andere locale organisaties. Een deel van de vrouwen werken bij hun huis in de rurale gebieden. Met extra rijbewijzen kunnen de contacten tussen de verschillende delen van de organisatie versterkt worden. Het project beschikt over een 1 busje en 1 wagen, meerdere rijbewijzen betekent meer zelfstandigheid.