...

Matumaini VZW

Matumaini VZW is de Belgische tak van Matumaini ASBL, een VZW naar Congolees recht, die in 2010 in Kinshasa werd opgericht. Matumaini ASBL is oprichter en beheerder van een opvangtehuis, waar 36 prinsessen tussen 6 en 16 jaar permanent verblijven. De meisjes zijn wees, verlaten of kunnen niet naar huis terug omwille van armoede. Ze gaan naar school en worden begeleid door de opvoedsters (structuur, huiswerk, etc.). Daarnaast volgen ze activiteiten zoals yoga en boksles.

Toen ik in Kinshasa woonde en er als junior communicatie werkte voor de Belgische ontwikkelingssamenwerking, gaf ik op zaterdag yoga en meditatie aan deze prinsessen. Al snel sloot ik hen in mijn hart, was verbijsterd door hun enorme moed en wilskracht, ondanks wat ze meemaakten. Ik besloot om meer te doen en de Belgische tak op te richten om vanuit België projectaanvragen in te dienen en structurele financiële partners te vinden. Matumaini is nog steeds grotendeels afhankelijk van privé-giften.

Julie Claassens

Hoe kan Torfs bijdragen?

Het sponsorgeld van Torfs dient voor de hoogste noden: met 1000 € kunnen we de meisjes een maand voeden, met 600 € kunnen we hen een jaar lang twee keer per week boksles geven, met 300 € kunnen we 10 paar bokshandschoenen kopen van goede kwaliteit, met 575 € kunnen we elk meisje een paar sportschoenen geven, ... De bokslessen zijn essentieel voor hun emotioneel en fysiek welzijn, aangezien ze niet psychologisch begeleid worden en onder meer daarop aangewezen zijn om hun trauma's te verwerken.