...

Vonkita vzw

Vonkita steunt sinds 2006 het onderwijsproject emJAC in Nueva Guinea,Nicaragua. De Nicaraguaanse directrice Elba Rivera studeerde in de jaren 90 'pedagogie' in Duitsland . Daarna koos ze er vastberaden voor om terug te keren naar haar land en daar in 2001 een Montessori-kleuter-, lagere en secundaire school op te richten. Elba leerde zelf pas lezen en schrijven toen ze 17j was. Ze voelde aan den lijve wat analfabetisme is. Samen geven we 300 leerlingen onderwijskansen en een betere toekomst.

In het kader van de stedenband tussen St.Truiden en Nueva Guinea in Nicaragua maakte ik eind 2002 kennis met pedagoge Elba Rivera en de toen pas opgerichte Montessorischool. Het was liefde op het eerste gezicht. Mede dankzij onze steun groeide het initiatief uit tot een voorbeeld-kleuter- lagere en secundaire school.Via uitwisselingsprojecten (jongeren-scholen) kan ik de school ook regelmatig bezoeken.Elba was hier ook al meerdere malen te gast.Via mail,skype,chat is er bijna dagelijks contact

hilde martens

Hoe kan Torfs bijdragen?

Vanaf februari 2019 is het in Nicaragua verplicht om op school lessen informatica en mediagebruik te geven.Indien de school hier niet aan voldoet kan ze haar licentie verliezen en dat zou na 17 jaar hard werken heel jammer zijn voor 300 leerlingen en leerkrachten. Met 1000 euro betalen we een deel van de ongeveer 12.000 euro die nodig zijn om van de in opbouw zijnde bibliotheek de noodzakelijke computerklas te maken. (totaal: 10 laptops,tafels met stoelen, scherm, wifi,, leerkracht ICT)