Het opstarten en faciliteren van duurzame projecten in Senegal, waarbij de lokale bevolking de verantwoordelijkheid overneemt, en wij blijven steunen waar nodig. Zo bouwden we al een school, een veldhospitaal, een scoutslokaal. Salarissen (leerkrachten, verplegend personeel ..) worden betaald door de Senegalese overheid. Momenteel werken we aan een nieuw beheerplan voor het Nat Park Langue de Barbarie, met de parkwachters, de Universiteit St-Louis en Natuurpunt, tvv natuur als de lokale vissers.

Als natuurliefhebber ben ik 17 jaar geleden in Noord Senegal verzeild geraakt, en er een aantal mensen leren kennen. Een jongen, die een paar maand na m'n eerste bezoek werd geboren, werd naar mij genoemd. In zijn dorp was geen school, in 2007 bouwden we in het dorp Tougoupeul een schooltje voor het basisonderwijs. Momenteel volgen er een 100-tal kinderen les. Later (2011) bouwden we een veldhospitaal in Mouit, in 2014 een scoutslokaal in St Louis, en vanaf 2015 werken we samen met de "nationale parken" om het beheerplan van het park "Langue de Barbarie" uit te werken, samen met Vlaamse en Spaanse biologen en natuurpunters. vzw Tougoupeul telt vooral jonge medewerkers (regio Oostende vooral) en wil vooral faciliteren, telkens in samenspraak met de lokale mensen. Zo worden salarissen (school, hospitaal) betaald door de overheid, Plan Int'l (van Unicef) volgt de werking van het schooltje op, ...

Dirk Vanhoecke

Hoe kan Torfs bijdragen?

Aankoop mangrove scheuten en filao om deze te laten aanplanten in het Nationaal Park "Langue de Barbarie" in Noord Senegal. Naast parkwachters, hebben ook de Senegalese scouts ('Le Fleuve') en de lokale bevolking zich geëngageerd om mee te helpen (zoals voorgaande jaren) Bedoeling is om paaiplaatsen (mangrove) voor vis in het nationaal park aan te leggen, en zo de natuur, maar ook de bewoners, die vooral van vis leven, een handje te helpen. vzw Tougoupeul heeft een contract met de Senegalese overheid om het beheer (planning + uitvoering) samen met de lokale mensen van het park, vooruit te helpen. Naast aankoop plantgoed, financieren we ook tentmateriaal en voedsel voor de scoutskampen in het Nationaal Park Langue de Barbarie.