Luisterpuntbibliotheek biedt slechtzienden en blinden de unieke kans om boeken te beluisteren. de inlezing van een boek vergt veel tijd, energie en inspanningen. Maar voor mij als visueel beperkte vrouw verschaft mij dit enorm veel voordelen: net als vele anderen kan ik mijn favoriete hobby toch nog uitoefenen. Nog dit: er bestaan ook via Luisterpunt sprookjes voor blinde en slechtziende kinderen en dat helpt hen vlotter vooruit in hun ontwikkeling.

Door de erfelijke ziekte 'rethinitis pigmentosa' ben ik visueel beperkt, net als twee broers van mij. Ik moest mijn werk als bankmedewerkster opgeven en kon ook diverse hobby's niet meer uitoefenen. Een favoriete tijdsbesteding was boeken lezen, maar ook dat werd onmogelijk. Even geleden ontdekte ik Luisterpunt(bibliotheek). Een ware openbaring, want ik had nooit verwacht dat ik 'lezen via een luisterboek' zo passioneel zou vinden. En zit ik vast in mijn zoektocht naar boeken of raak ik digitaal verstrikt, dan kan ik direct de helpdesk van Luisterpunt contacteren. Heerlijk... Zelf heb ik ook al wat hiaten in het aanbod ontdekt en via het Fonds van mijn voorkeur-schoenenzaak zou ik graag die 'gaten' willen helpen vullen. Ik kijk daar erg naar uit. Bedankt!

Caroline Demeulenaere

Hoe kan Torfs bijdragen?

Luisterpuntbibliotheek bezit een ruime collectie braille- en Daisy-luisterboeken. De jongste jaren werd de analoge collectie luisterboeken gedigitaliseerd, maar van heel wat klassiekers is geen degelijke luisterversie voorhanden: de conversie van analoog naar digitaal lukte niet of de originele opnames vertoonden gebreken. Binnen het segment van klassiekers van zowel Nederlandstalige als anderstalige auteurs zijn er belangrijke hiaten. Via een inhaalbeweging zouden klassiekers als 'Liefde in tijden van cholera', 'De kapellekensbaan', 'De kleine prins' en 'De wereld volgens Garp' opnieuw kunnen geproduceerd worden. Beluister zo'n voorbeeld: https://cl.ly/113z0u323k3y (De kleine prins). Gebruikers krijgen hun boeken ofwel per post, ofwel kunnen ze hen downloaden/streamen. Een boek omzetten kost gemiddeld 450 euro. Elke klassieker die wordt omgezet zonder extra middelen, gaat ten koste van een nieuw verschenen boek. Jammer, want zo kan slechts een fractie van wat verschijnt worden omgezet