...

Vlamingen helpen Tsernobylkinderen

De VZW werd opgericht in 1993, ingevolge de kernramp van Tsjernobyl op 26 april 1986. Zelfs na 32 jaar is de gezondheidsvakantie voor kinderen uit Wit-Rusland (zwaar getroffen gebied) een noodzaak. Uit medisch onderzoek blijkt dat na een 1maand in Belgie het gehalte aan radioactief cesium-137 met twee derde afneemt. Kinderen tussen 7 en 17 jaar verblijven in gastgezinnen. De bestuursleden en de gastgezinnen ontvangen geen enkele vergoeding. Ikzelf ben al 10 jaar gastgezin.

wij zijn al 10 jaar gastgezin voor kinderen uit gomel, belarus. op die jaren zijn we al gastgezin geweest voor in totaal 3 kinderen en 2 tolken. Daarnaast werken we ook mee aan familiedagen waar ieder gastgezin welkom is met alle kinderen om een leuke dag te beleven met lekker eten en een goodiebag voor de wittrussische gasten.Door het wegvallen van de subsididies wordt het soms moeilijk omdat het reisgeld door de gastgezinnen wordt betaald. regelmatig wordt de balans gecontroleerd door FOD fin

Monique EVERAERTS

Hoe kan Torfs bijdragen?

het sponsergeld zou de werkingskosten kunnen drukken doordat de vzw dan kan tussenkomen in de reiskosten. Het visum voor de kinderen moet in Minsk aangevraagd worden en daarvoor gaan plaatselijke medewerkers uit gomel soms tot 4 keer heen en weer. Die kosten betaalt onze VZW omdat het toch gaat over kansarme gezinnen. In totaal komt de reis (visum + reis heen en terug belgie) op zo'n 500€/kind. het verblijf wordt bekostigd door de gezinnen. met 1000€ kunnen we 2 kinderen een vakantie bieden.