...

vzw Nonamechild

Met onze vzw bieden we hulp aan zieke kinderen in Roemenië. We richtten er in 2001 een ziekenhuisschooltje op in het kinderziekenhuis M.S. Curie te Boekarest. Langdurig opgenomen kinderen moeten vaak hun jaar herdoen aangezien ziekenhuisonderwijs onbestaande is in Roemenië. We betalen de leerkrachten, organiseren cursussen en stages en lobbyen bij de overheid om ziekenhuisonderwijs erkend te krijgen.

Sinds 1992 ben ik actief in welzijnsprojecten in Roemenië. We startten een school voor verpleegkunde opnieuw op in de hoofdstad Boekarest. Op vraag van kinderchirurg Dan Catana financierden we een kinderspeelkamer in het kinderhospitaal Marie Curie in Boekarest. Samen met enkele mensen richtten we in 2001 de vzw Nonamechild op. Sinds 2006 zijn we actief betrokken bij de ziekenhuisschool Sfanta Faustina die we mee oprichtten.

Johan Demets

Hoe kan Torfs bijdragen?

De Roemeense overheid financiert nog niet ziekenhuisscholen. Met onze vzw betalen we de lonen van de deeltijdse leerkrachten en de coördinator. een halftijdse leerkracht verdient ongeveer 260 euro per maand. Verder ondersteunen we ook de aankoop van lesmateriaal: PC's, tablets,...) en komen we tussen in de kosten voor vorming en bijscholing van de leerkrachten.