...

Begeleidingscentrum Bijzondere Jeugdzorg Stappen vzw

Begeleidingscentrum Stappen is een kleinschalig vzw dat meisjes 14 tot 18 (evt tot 20 jaar) begeleidt in een bedreigde gezins- of leefsituatie. Deze jongeren worden aangemeld door de Jeugdrechter die hun situatie als zorgwekkend beoordeelt. Er worden zowel residentiële als ambulante woonvormen ingezet. Hierbij wordt met de jongere en met de context (= meestal het gezin) gewerkt. Komen tot zelf-verantwoordelijkheid en zelfstandigheid vanuit een positief zelfwaardegevoel staan hierbij centraal.

In april 1996 werd de voorzitter van de Raad van Bestuur van VZW Stappen, Johan Temmerman, tot Jeugdrechter benoemd en kon hij dus deze functie niet verder opnemen. Door mijn interesse in deze problematiek en vanuit mijn functie toen als docent Arteveldehogeschool, Opleiding Sociaal Werk te Gent, vroeg hij me dit vrijwilligersengagement over te nemen. Sindsdien ben ik lid van de RvB en lid van het Zorgfonds.Het recente project "Co-housen in de bijzondere jeugdzorg" heeft nu extra middelen nodig.

Griet Demeter

Hoe kan Torfs bijdragen?

Deze jongeren uit de bijzondere jeugdzorg krijgen ambulante therapeutische begeleiding en de woonvorm is gericht op integratie in het buurtnetwerk. Ze bewonen elk een studio en maken gebruik van een gemeenschappelijke keuken die tevens ontmoetingsruimte is. Met 1.000 euro kunnen we deze keuken voorzien van een kookplaat en een diepvriezer. Samen leren koken, samen eten en bezoek uit buurt kunnen ontvangen zijn essentiële vaardigheden die ze nodig hebben in hun groei naar zelfstandigheid.