...

Vivir en Amor-vzw

Vivir en Amor ondersteunt twee gezondheidsposten in de afgelegen bergdorpen Yalanhuitz en Pojom in Guatemala. De lokale Maya-bevolking kan er terecht voor dagelijkse consultaties of bijstand bij langdurige ziekten of spoedgevallen. Bij ernstige noodgevallen voorziet Vivir en Amor transport naar het dichtsbijzijnde nationaal ziekenhuis, wat een 7 uur durende rit is met de jeep-ambulance. Er wordt ook opleiding gegeven aan de traditionele vroedvrouwen en gezondheidswerkers.

Sinds ik afstudeerde als vroedvrouw, trok ik naar Midden-Amerika om er te gaan helpen in de gezondheidszorg. Ik zag er een grote nood, en ontdekte gebieden waar er absoluut geen gezondheidszorg voor handen was. De plaatselijke bevolking vroeg om hulp. Samen met Eva, vriendin verpleegkundige hebben we in België een oproep gedaan, en verzamelden we medisch materiaal in, die we met containers, naar Guatemala stuurden. We begonnen eerst in een schoolgebouwtje consutaties te doen, hielpen bij bevallingen, spoedgevallen en gaven opleiding aan de traditionele vroedvrouwen. We bleven er 10 jaar ter plaatse, en bouwden in die tijd 2 kliniekjes, die nu nog steeds kwalitatieve gezondheidszorg aanbieden, gerund door een plaatselijke team die we op eigen krachten hebben opgeleid. Nog steeds steunen we hen van hieruit en staan we in nauw contact via onze vzw.

Han Dejonckheere

Hoe kan Torfs bijdragen?

Om kwalitatieve gezondheidszorg aan te bieden, is er medicatie nodig. Via de Guatemalteekse overheid, kan er een deeltje bekomen worden, maar lang niet voldoende. Er zijn een aantal patiënten die chronische medicatie nodig hebben, oa diabetespatiënten. Aankoop in Guatemala is erg duur. In België bij Orbipharma kopen wij medicatie aan, aan een aangepaste prijs voor humanitaire doelen in ontwikkelingslanden. Elk jaar doen wij een aankoop van medicatie twv 2500€,kleine steun zijn zou welkom zijn!