...

Balunda ba Mikalayi

Balunda ba Mikalayi is een officieel opgerichte vzw (via notariële akte) door vlamingen, de gebroeders Delrue,die in Congo geboren zijn, met als doel de bestaande hydraulische waterkrachtcentrale in Mikalayi nabij Kananga (West-Kasaï) weer operationeel maken en zodoende het ziekenhuis, de materniteit, de lagere – en middelbare scholen, de waterputten en molens opnieuw van duurzame elektriciteit te voorzien. De vzw Balunda ba Mikalayi geniet de steun van de Koning Boudewijnsticht

Balunda ba Mikalayi is een officieel opgerichte vzw in door de broers Hans en Henk Delrue, die respectievelijk in 1956 en 1957 in Belgisch Congo geboren zijn, en die in 2012 na ruim 50 jaar hun geboortedorp Mikalayi nabij Kananga (West Kasaï) in DR Congo, de eerste en de grootste missiepost in Congo, opnieuw bezocht hebben en teruggekeerd zijn met een project : het ziekenhuis, de lagere- en middelbare school, normaalschool en verpleegsterschool opnieuw voorzien van duurzame elektriciteit.

Henk Delrue

Hoe kan Torfs bijdragen?

De bestaande waterkrachtcentrale, die ruim 70 jaar het dorp voorzien heeft van elektriciteit, is in onbruik geraakt waardoor het ziekenhuis en de diverse scholen zonder stroom zitten en zich moeten behelpen met een stroomgroep. Het doel is om de bestaande centrale te vervangen om zodoende het dorp opnieuw te voorzien van duurzame, goedkope elektriciteit. De kostprijs hiervoor bedraagt 175.000 euro, waarvan reeds ruim 55.000 euro opgehaald werd via fiscaal aftrekbare giften en schenkingen.