Rescue The Rangers geeft medische opleidingen aan de parkwachters (rangers) in het Virunga park in Oost-Congo. De rangers beschermen de fauna en flora in het park tegen stropers, illegale houthakkers en rebellen. Tot op heden kwamen er een kleine 180 rangers om het leven tijdens de uitvoering van hun job en dat willen wij veranderen. We geven aangepaste eerste-zorgen-opleidingen en verzamelen fondsen om hen uit te rusten met medisch materiaal. Alles op vrijwillige basis en in onze vrije tijd.

Sedert een paar jaar volgde ik het werk van Emmanuel de Merode in het Virungapark in Oost-Congo. Via via kwam ik met twee militaire spoedartsen in contact die met dit project gestart zijn en bood hen mijn hulp aan met mijn achtergrond als verpleegkundige en ex-operator bij de Special Forces. Nadat ik een eerste keer mee geweest ben met hen, bleek ik goed in het team te passen. Na terugkeer werd een vzw opgericht om het project verder te laten groeien om zo de parkwachters nog meer te steunen.

stijn spruytte

Hoe kan Torfs bijdragen?

Met 75€ kunnen we een kleine eerste-zorgen-set aankopen die de parkwachters gebruiken als ze gekwetsten hebben. Een volledige rugzak met materiaal voor een ranger die een vorming van twee weken genoten heeft, kost al gauw 1000€. Naast het materiaal voorzien we hen van lessen en training om eerste zorgen te verlenen in moeilijke omstandigheden waarbij met rebellen of stropers rekening moet gehouden worden.