Via Circus werken wij ten eerste met kansengroepen in Guinee Conakry. Arme jongeren in de achterbuurten van Conakry worden begeleid in hun droom om acrobaat te worden. De meeste van hen zijn gestopt met school, hebben hun ouders verloren en proberen de eindjes dagelijks aan elkaar te knopen. Het overkoepelende project is om een professionele circusschool te bouwen voor hen. Daarnaast werken we ook aan opleiding, vrouwenrechten en het bouwen van een brug tussen Guinee en Belgi├ź via uitwisseling.

Toen ik als artiest werkte bij een internationaal gezelschap, leerde ik mijn huidige partner, een acrobaat, kennen. Ik reisde naar Guinee om er te trainen met zijn vrienden acrobaten. In harde omstandigheden, zonder veiligheid, was ik onder de indruk van hun moed en doorzettingsvermogen. Samen met mijn partner en enkele van zijn vrienden, startten we Amoukanama. Om via circus de levens van de jongeren in de straten van Matam, Conakry te verbeteren. En om een brug te zijn tussen culturen.

Nathalie Vandenabeele

Hoe kan Torfs bijdragen?

Met 1000 euro kunnen we 10 maanden lang les geven aan een groep van 30 acrobaten. Velen onder hen zijn gestopt met school nog vooraleer ze konden schrijven, lezen en voldoende Frans begrijpen. Dit is een groot nadeel om artiest te worden. Vaak hebben we gezien hoe Guineese acrobaten onderbetaald worden, onder dwang werken of geen weg op kunnen omdat ze documenten niet begrijpen. We willen hen daarom voorbereiden om zelfstandig en geïnformeerd als internationale artiest aan de slag te kunnen gaan